eu@kavarna.bg

  +359 884 611 470  гр. Каварна, ул. Добротица 26

HomeНовиниНовиниЧерноморските общини стартираха изграждането на инфраструктура за зареждане на електромобили

Черноморските общини стартираха изграждането на инфраструктура за зареждане на електромобили


Общините играят ключова роля в насърчаването на екологичен транспорт чрез разработване и изпълнение на разнообразни стратегии и инициативи. Тези стратегии се фокусират върху създаване на подходяща инфраструктура, предоставяне на стимули за потребителите и изграждане на общностни програми. Има голям потенциал за растеж на електромобилността в България, особено ако правителството разшири своята подкрепа и инвестиции в инфраструктурата за зареждане и стимулира покупката на електромобили. Закупването на електромобили в България се увеличава, но все още не достигна нивата на продажби, които се наблюдават в някои други европейски страни. С цел намаляване на въглеродните емисии и подобряване на качеството на въздуха в градовете, тенденциите в бъдеще са все повече хора да се ориентират към електрическия транспорт. Ситуацията с електромобилността в малките общини обаче значително се различава от тази в по-големите градове като София, Варна и Бургас, където изградените вече зарядни станции сравнително покриват нуждите на местното население и туристи за зареждане на техните лични или служебни електромобили.  


Затова и проект „Черноморски електромобилност“ обединява усилията на шест черноморски общини Каварна, Бяла, Дългопол, Долни Чифлик, Несебър и Приморско да се адаптират към променящия се климат и да намалят емисиите чрез прилагане на мерки в сектора на транспорта и по-конкретно чрез изграждане на зарядни станции за електромобили, който да покрият около 330 км ивица по крайбрежието на страната. Инсталирането на зарядните станции ще стимулира ползването на електромобили от местното население и ще позволи на българските и чуждестранни туристи да пътуват спокойно по цялото Българско Черноморие или да преминават транзитно от Румъния към Турция и Гърция с електромобили.

Монтажните дейности по изграждането на зарядни станции за електромобили, захранени от слънчеви панели вече стартираха в някои от Черноморските общини – партньори по проекта. През месец август 2023г., Oбщина Дългопол инсталира първата зарядна станция за елетромобили, която е част от така наречения „Черноморския коридор за електромобилност“. Зарядната станция осигурява едновременното зареждане на два електромобила и се захранва с електричество произведено от соларни панели, инсталирани на покрива на общинската сграда, пред която е монтирана. По този начин е осигурена нейната автономност от електропреносната мрежа и това я прави „зелена мярка“ на общината за адаптиране към климатичните промени.

Освен това, в рамките на проекта Община Каварна, Община Дългопол и Община Бяла се сдобиха вече с по един електромобил за предоставяне на общински услуги, като по този начин общините ще дадат своя начален принос за трансформирането на общинския автомобилен транспорт към мобилност с нулеви емисии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

© BSE-Mobility 2024. All Rights Reserved.