eu@kavarna.bg

  +359 884 611 470  гр. Каварна, ул. Добротица 26

Световен ден на околната среда 2024 бе отбелязан в Университетската ботаническа градина в Балчик

По инициатива на президентската институция в Университетската ботаническа градина в Балчик на 5 юни 2024 г. бе отбелязан Световният ден на околната среда. Събитието бе организирано съвместно със Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Община Балчик и в него участваха, министърът на околната среда и водите, министърът на образованието, кметът на община Балчик, представители на изпълнителната и на местните власти, преподаватели и курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и ученици от региона.

Президентът Румен Радев поздрави участниците в събитието и подчерта, че нашето отношение към природата е олицетворение на отношението към собственото ни бъдеще. Човечеството не може да промени миналото, но това поколение е длъжно да промени отношението си към природата и начините, по които оказва влияние върху почвата, въздуха, водите и климата и да се стреми към баланс във взаимодействието си с природата.

Тържеството продължи с кратък рецитал на ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Балчик на тема „Да опазим околната среда“, а Духовият оркестър на Военноморските сили изпълни химна на Република България.

Представители на Община Каварна и АБЧО бяха поканени да споделят за своята инициатива за опазване на околната среда – Проект “Черноморска електромобилност”, който успешно приключи в края на месец Април 2024 г. със следната равносметка за близо година изпълнение: успяхме да обединим усилията на шест черноморски общини и да  изгради така наречения „Черноморски коридор за електромобилност“ чрез монтирането на зарядни станции. Така чрез новоизградената инфраструктура, свободното зареждане на електрически превозни средства на гражданите и туристите стана достъпно по цялото българско Черноморие.

Световният ден на околната среда се отбелязва всяка година на 5 юни за насърчаване на осведомеността и действията за опазване на нашата околна среда. От своето честване през 1974 г. кампанията се е превърнала в глобална платформа, посветена на опазването природата, която се популяризира в над 100 страни. Тази година мотото на Световния ден на околната среда е „Ние можем да бъдем поколението, което най-накрая ще сключи мир със земята.“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

© BSE-Mobility 2024. All Rights Reserved.