eu@kavarna.bg

  +359 884 611 470  гр. Каварна, ул. Добротица 26

Проведе се работно посещение в гр. Halden, където е седалището на норвежкия партньор Smart Innovation Norway AS

Работното посещение се проведе в периода 28.06.2023 – 02.07.2023 г. и целеше чрез запознаване с добри практики от Норвегия да се повишат знанията на общинските служители от общините Каварна, Бяла, Дългопол, Долни Чифлик, Несебър и Приморско за разработване и прилагане на иновативни мерки за адаптация към климатичните промени на местно ниво, с акцент – мерки в областта на транспорта. Никоя друга страна в света няма повече електрически превозни средства на глава от населението, както Норвегия – през последните години 54% от новите автомобили, продадени в страната са електромобили, като хибридите не са част от този брой. Изградената инфраструктура включва повече от 16.000 зарядни станции, включително 3.300 бързи зарядни устройства в цялата страна. Политическата цел е целият норвежки автомобилен парк да бъде с нулеви емисии (електрически или водородни) до 2025 г.

Домакинът на обучителната визита, Smart Innovation Norway, е водеща компания за приложни изследвания и бизнес развитие в рамките на устойчивата енергия, приложен изкуствен интелект, дигитално предприемачество, интелигентни градове и общности, социални и поведенчески иновации. През последните години тя се ориентира и на международния пазар в Европа чрез реализиране на редица дейности и инициативи в областта на инженеринга, изследователската дейност и информационните технологии.

Участниците в работното посещение се запознаха с вече действащи екологични и иновативни практики в населените места и видяха постигнатите ползи и резултати от приложените мерки за смекчаване и адаптация към климатичните промени в областта на транспорта на общините Halden и Fredrikstad, в т.ч. от използването на електромобили. Работната програма на посещението включи както теоретично представяне на мерки за смекчаване и адаптация към климатичните промени с акцент в областта на транспорта, така и работни посещения на място:

  • Запознаване със Smart Innovation Norway (SIN) и норвежките политики и инициативи за електромобилност
  • Презентиране на проекти за електромобилност, изпълнявани от Smart Innovation Norway (SIN)
  • Представяне на инициативи за електромобилност в Норвежкия морски сектор (Пристанище Борг)
  • Запознаване с ASKO – изцяло електрическа транспортна верига (фериботи с дрон + електрически камиони)
  • Посещение на Община Халден и запознаване с инициативата за електромобилност Smart City Halden
  • Запознаване с добра практика на община Fredrikstad – посещение на пасажерски терминал във Fredrikstad и пътуване с електрически пътнически ферибот

Решението за интелигентен град на Halden (Smart City Halden) включва наличието на електромобили, достъпни за ползване от общинските служители през работно време и за гражданите след 16 часа и през уикендите.


Във Фредрикстад електрическите и безплатните фериботи са част от обществения транспорт. Те плават по река Glomma и свързват няколко района на града. От 2012 г. до 2019 г. броят на пътниците се е увеличил от 350 000 до почти 1,5 милиона души.


Smart Innovation Norway е сред лидерите в Норвегия в изследванията на ЕС и има специализиран отдел, който работи за създаване на устойчиво развитие на общността в сътрудничество с общини и други организации.


Галерия от проведената работна визита на 12 общински служители в Норвегия


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

© BSE-Mobility 2024. All Rights Reserved.